Allt du behöver veta om Aluminiumfönster

husfasad med aluminiumfönster

Guider

Ett populärt fönsterval för moderna villor är det hållbara aluminiumfönstret. Det kommer med många fördelar, inte minst är det väldigt hållbart. Men också underhållsfritt och många aluminiumfönster erbjuder också väldigt låga U-värden.

Historiskt sett har aluminiumfönster främst används för industriellt bruk, men har på senare år slagit sig in på villamarknaden i takt med att krav på hållbarhet har ökat.

Aluminiumfönster kommer med en högre prislapp än både träfönster och PVC fönster. Läs mer om aluminiumfönster här och se om det är rätt val för just dig.

Aluminiumfönster livslängd

En av det största fördelarna med aluminiumfönster är just den långa livslängden. Aluminium är ett väldigt stabilt och vädertåligt material, så fönster tillverkade i aluminium håller länge. Inte heller värme/kyla påverkar aluminiumfönstret, till skillnad från ett träfönster som med tiden kan ändra struktur och storlek och på så sätt orsaka glipor som påverkar tätheten.

Aluminiumfönster design och utseende

Modernt är ledordet när det kommer till utseende på aluminiumfönster , du kan såklart välja bland många olika stilar. Men de har oftast ett modernt snitt, så att dem passar ofta utmärkt till villor i modern stil.
Du kan få dina aluminiumfönster i många olika färger för att matcha stilen på ditt hus perfekt. Färgen sitter i länge och fönsterna ser fräscha ut under lång tid.

Måla aluminiumfönster

Att måla dina aluminiumfönster är inte så enkelt, om färgen börjar kännas trött kan profilerna istället vaxas. Om färgen börjar släppa helt så går också profilerna i många fall att byta ut helt.

När passar aluminiumfönster

Ur ett rent designperspektiv så passar dem som tidigare nämnt bäst på villor i modern stil. Men det finns såklart även praktiska anledningar till att aluminiumfönster passar bättre.
Dem står emot väder och vind enastående bra, hus som står i extra utsatta miljöer tillexempel skulle gynnas av aluminiumfönster. Till exempel hus som står kustnära eller i väldigt vindutsatta områden.

Aluminiumbeklädda träfönster

Du har också alternativet att kompromissa och välja träfönster klädda med aluminiumprofiler. Främst utav två anledningar, pris och känsla.

Ett aluminiumbeklätt träfönster kostar mindre då trä är ett billigare material. Så du kan till exempel välja att ha aluminiumbeklädda träfönster på de sidor av huset som är mest utsatta. Alternativt runt hela huset för en konsekvent stil. På så vis fortfarande slippa underhållet som krävs på utsidan av ett träfönster, men komma billigare undan än aluminiumfönster.

En annan anledning är att bevara känslan av träfönster på insidan av ditt hem, men slippa underhållet på utsidan.

Energieffektivitet

Generellt sett så har aluminiumfönster en bra isoleringsförmåga eller lågt U-värde. Däremot så erbjuder också de flesta trä och PVC fönster av hög kvalitet också riktigt fina U-värden.
Desto lägre U-värde desto högra kommer investeringskostnaden att bli, men ett lägre U-värde innebär också en större långsiktig energibesparing.

Aluminiumfönster nackdelar

Det finns många fördelar med aluminiumfönster, men såklart också några nackdelar. Först och främst skulle många hävda att priset är den största nackdelen. Kostnaden för aluminiumfönster är betydligt högre än för trä eller PVC fönster.
En ytterligare nackdel är att det är svårt att reparera ett aluminiumfönster vid en skada eller repa, oftast behöver hela profilen på det drabbade fönstret bytas.

Vill du veta mer?

Tveka inte att säga till!

Kontakta oss