Allt du behöver veta om PVC fönster

Guider

PVC fönster har nyligen börjat öka i popularitet i Sverige, trots att det sedan länge har varit ett självklart val i stora delar av Europa. I Sverige har vi en stark tradition att bygga fönster i trä och historiskt så har PVC fönster designmässigt inte kunna mäta sig mot ett träfönster.

I takt med att PVC fönster har blivit populärare har nu svenska företag börjat importera och designa plastfönster för Norden. Dessa är anpassade såväl designmässigt som vädermässigt.

PVC fönster kan vara ett bra alternativ för att spara pengar, utan att kompromissa med design.  Dessutom så är det här materialvalet mer eller mindre underhållsfritt.

Dessa fönster isolerar också väldigt effektivt och går idag att få i många olika designer och utföranden. Men det finns en hel del att tänka på. Läs allt du behöver veta om det här materialvalet i detta inlägg så att du kan avgöra om det passar just dina behov.

Vad är PVC fönster?

PVC är en typ av plast, som främst används inom byggindustrin. Dock inte bara av fönstertillverkare utan den används bland annat även i dörrar och staket. PVC fönster är alltså ett plastfönster. Ramen och karmen i fönstret är tillverkat av PVC. Plastfönster är underhållsfria, till skillnad från ett träfönster behöver det alltså inte slipas ned och målas vart 7:e år.

Vad krävs för underhåll?

Dessa är underhållsfria på sådant vis att dem inte behöver slipa eller målas som ett träfönster.
Men när dem är smutsiga bör du torka av dem med en fuktig trasa för att maximera livslängden. Bara med trasa och vanligt rengöringsmedel, om det behövs. Använd aldrig lösningsmedel eller sandpapper.

Du behöver också smörja beslag och gångjärn en gång om året. Gör rent från smuts innan du smörjer. Med dessa enkla steg håller du dina PVC fönster i toppskick.

PVC fönster solblekning

Plast är känsligt för solljus och väder, och PVC är inget undantag. Därför är det viktigt att du väljer PVC fönster som är gjorda för Nordiskt klimat. Hos våra leverantörer är alla PVC fönster testade för att klara vårt Nordiska klimat.

Specialfönster i PVC

PVC fönster isoleringsförmåga

PVC fönster har generellt en god isoleringsförmåga. Eftersom profilerna är gjorda av PVC som är ett icke-ledande material, så isolerar det bra. I de ihåliga profilerna finns det kammare som är fyllda med luft. Luftrummen förbättrar fönstrets isoleringsförmåga ytterligare.

Billiga PVC fönster

PVC fönster är det billigaste alternativet när det kommer till nya fönster. Det är ett billigt material så fönstren har en låg investeringskostnad. Eftersom dem också är energieffektiva är dem också billiga på lång sikt.

Se bara upp med att importera billiga plastfönster själv utan att först säkerställa att dem är tillverkade för att klara av Nordiska klimat samt att dem har ett lågt U-värde.

PVC fönster bra eller dåligt?

PVC fönster i sig är bra på det sätt att du får mycket fönster och energieffektiva till ett lågt pris. Det handlar snarare om det här materialvalet är bra eller dåligt för just dina behov och din budget.

Ett äldre hus med traditionell träfasad kommer att bevara den klassiska känslan bättre. Såväl ut som invändigt. Till högre kostnad och mer underhåll.

PVC fönster i sovrummet

Plastfönster utseendemässigt

Utseende är den vanligaste ”nackdelen” som nämns när man pratar om PVC fönster. Dessa fönster har genom åren haft ett dåligt rykte. Det håller dock på att ändras nu med nya design-alternativ och mer skandinavisk stil. Dessa har då en smalare fönsterkarm och är väldigt lika ett vanligt träfönster

Men generellt sett så finns det många PVC fönster som numera passar lika bra som träfönster på väldigt många hus.

Gulnande PVC fönster

Äldre PVC fönster kan med tiden gulna av solens UV strålning. Moderna kvalitets PVC fönster har inte samma problem, dem tillverkas för att stå emot UV strålning utan att gulna. Detta är en vanlig myt och något som med ny teknik inte riktigt är ett problem längre.

Plastfönster och miljöpåverkan

Själva tillverkningen utav PVC fönster är faktiskt inte så påfrestande på miljön som man lätt kan tro. Inte nämnvärt tyngre än miljöpåverkan från tillverkningen utav träfönster.

Däremot så är PVC fönster tillverkade av plast, vilket kan bli till ett miljöproblem om dem inte återvinns på ett korrekt sätt. Något som ofta vägs upp av den långa livslängden.

Renovering av PVC fönster

En tydlig nackdel med det här materialvalet jämfört med ett träfönster är att det inte kan renoveras om det skulle bli skadat. Ett träfönster kan slipas ned och målas om. Ett PVC fönster behöver istället bytas ut helt vid en skada.

PVC fönster i köket

PVC fönster montering

Om du ska köpa PVC fönster själv så behöver du veta hur dem ska monteras. Träfönster monteras med karmskruv. Alla PVC fönster kan inte monteras med karmskruv. Om de inte kan monteras med karmskruv så monteras dem med fogskum.

Se till att du kan hantera fogskum själv eller att hantverkaren som du anlitar använder sig av fogskum. Det gör tyvärr inte alla. Det enklaste är att köpa en helhetslösning när fönster och montering ingår.

Med oss får du hjälp att välja rätt fönster för just dig och såklart har vi även stenkoll på hur dessa ska monteras!

Vill du veta mer?

Tveka inte att säga till!

Kontakta oss