Energistöd för fönsterbyte – Så kan du spara pengar

fönster med imma och kondens

Guider

Byt ut dina gamla fönster och få upp till 30 000 kronor i energistöd samtidigt som du sparar pengar på din energiförbrukning. Sedan juli 2023 finns det ett bidrag att söka för att energieffektivisera småhus. Läs vidare för att ta reda på hur du kan dra nytta av detta erbjudande och göra ditt hem mer energieffektivt.

Fördelarna med att byta fönster

Att byta ut gamla fönster mot nya energieffektiva fönster kan ge flera fördelar. För det första kan du minska värmeförlusten i ditt hem, vilket leder till lägre energikostnader. De nya fönstren är konstruerade för att vara bättre isolerade och förhindrar att kylan tränger in och värmen försvinner. Dessutom kan de också minska ljudnivån utifrån, vilket skapar en mer behaglig inomhusmiljö. Genom att byta fönster kan du även förbättra husets utseende och öka dess värde.

En annan fördel med att byta fönster är att det kan minska underhållet av dina fönster. Gamla fönster kan vara svåra att rengöra och kräva mycket tid och ansträngning. Med nya fönster blir rengöringen enklare och du kan spara tid och energi på att hålla dem i gott skick.

Sammanfattningsvis kan fördelarna med att byta fönster vara en minskad energiförbrukning och lägre energikostnader, bättre ljudisolering, förbättrat utseende och ökat värde på ditt hem, samt minskat underhåll av fönstren.

 

FÅ OFFERT PÅ FÖNSTERBYTE

 

Hur du ansöker om energistöd

För att ansöka om energistöd/energibidrag för att byta fönster behöver du först följa några steg och uppfylla vissa krav. Bidraget gäller då materialkostnader eftersom du även är berättigad att använda ROT-avdraget på arbetskostnaden. Detta ger en fördel för dig när du uppgraderar husets värmesystem och till exempel byter fönster.

Villkor att uppfylla för att få ta del av bidrag för energieffektivisering i småhus:

  • Du måste du äga och bo permanent i huset.
  • Huset ska också värmas upp med antingen direktverkande el eller genom ett vattenburet distributionssystem som värms upp av el eller genom gasförbränning.
    • Direktverkande el kan till exempel vara genom: Panelelement, konvektorelement, oljefyllda elelement, elslingor i golvet, takvärmepaneler.
  • Varmvattnet måste också värmas upp av el eller gasförbränning.
  • Du måste redan ha fått bidrag och åtgärdat värmesystemet i samma hus.

Göra ansökan hos boverket

När du gått igenom och tagit reda på att du uppfyller villkoren för att få ta del av bidraget för energirenoveringen så blir nästa steg att gå till boverkets hemsida och skicka in din ansökan. Detta görs enklast på länken här nedan. Glöm inte att läsa igenom samtliga villkor, samt alla steg i processen under ansökan så allt blir rätt! När din ansökan har godkänts kan du genomföra fönsterbytet och få ditt energistöd utbetalt. Se till att spara alla kvitton och dokumentation för att kunna redovisa dina kostnader om det skulle behövas i framtiden.

Klicka här för att göra en ansökan hos Boverket: boverket.se/sv/energiguiden/energirenovera-smahus

 

Få bidrag vid fönsterbyte

När du blivit godkänd och nyttjat bidraget för värmesystemsåtgärder så kommer möjligheten att göra ytterligare klimatskärmsåtgärder.
Dessa brukar vanligtvis innefatta följande:

  • Tilläggsisolering
  • Byte av fönster och/eller dörrar
  • Tilläggsglasrutor till befintliga fönster eller dörrar
  • Vindtätning av klimatskärmen.

En viktig aspekt att att ditt hus värdeår måste vara tidigare än 1990. Vilket värdeår just ditt hus är kan du hitta på Skatteverkets hemsida eller under Skatteverkets beslut om fastighetstaxering. Ditt hus värdeår finns även registrerat i fastighetsregistret på Lantmäteriets webbplats.

Skatteverket om värdeår: https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/fastighetstaxering.4.18e1b10334ebe8bc80003523.html

Lantmäteriets webbplats: https://www.lantmateriet.se/sv/fastighet-och-mark/kopa-aga-salja-eller-ge-bort/varde-pa-mark-och-fastighet/

 

Välja rätt energieffektiva fönstervanliga energitjuvar villa

När du ska välja energieffektiva fönster är det viktigt att ta hänsyn till olika faktorer. För det första bör du titta på energimärkningen av fönstren. Energimärkningen visar hur energieffektiva fönstren är och kan hjälpa dig att välja rätt modell.

En annan faktor att överväga är materialvalet. Det finns olika material att välja mellan, som trä, aluminium och PVC. Varje material har sina egna egenskaper och det är viktigt att välja ett material som passar dina behov och preferenser.

Utöver energimärkning och material är det också viktigt att välja rätt glas. Dubbelglas eller tripelglas är vanliga alternativ för energieffektiva fönster. Tripelglas ger bättre isolering, men kan vara dyrare än dubbelglas. Tänk på vad som är viktigast för dig och ditt hem när du väljer glas.

Slutligen är det också bra att titta på garantier och kvalitetscertifikat för fönstren. Det kan ge dig extra trygghet och försäkra dig om att du får bra kvalitet på dina energieffektiva fönster.

Så mycket pengar kan du spara

Genom att byta till energieffektiva fönster kan du spara pengar på din energiförbrukning. Exakt hur mycket du kan spara beror på flera faktorer, som storlek på ditt hus, befintlig isolering och vilka fönster du har idag. Men generellt sett kan du förvänta dig att spara mellan 10-20% av dina energikostnader genom att byta till energieffektiva fönster.

För att få en mer exakt uppskattning kan du kontakta en energirådgivare eller använda online-kalkylatorer som kan beräkna ditt potentiella energisparande. Det kan vara en bra idé att jämföra olika fönstermodeller och deras beräknade energibesparingar för att hitta det bästa alternativet för dig och ditt hem.

Utöver att spara pengar på energiförbrukningen kan du även dra nytta av energistödet på upp till 30 000 kronor. Det kan hjälpa till att täcka en stor del av kostnaden för fönsterbytet och göra det ännu mer ekonomiskt fördelaktigt.

 

FÅ OFFERT PÅ FÖNSTERBYTE  Vill ha hjälp med ditt fönsterbyte, säg till!

 

Tips för att maximera ditt energisparande

För att maximera ditt energisparande efter att du har bytt fönster, finns det några tips att tänka på. För det första bör du se till att fönstren är rätt installerade för att undvika luftläckage. Det kan göra stor skillnad för energieffektiviteten i ditt hem.

Du kan också använda gardiner eller persienner för att blockera solens strålar på sommaren och minska kylbehovet. På vintern kan du använda gardiner eller persienner för att skapa en extra isolerande barriär och behålla värmen inomhus.

Se även till att fönstren hålls rena och i gott skick. Smuts och skador kan påverka isoleringen och minska energieffektiviteten. Rengör fönstren regelbundet och kontrollera att inga skador förekommer.

Slutligen kan du överväga att använda energibesparande belysning och apparater för att ytterligare minska din energiförbrukning. LED-lampor och energieffektiva vitvaror kan bidra till att sänka dina energikostnader och göra ditt hem ännu mer energieffektivt.

Vill du veta mer?

Tveka inte att säga till!

Kontakta oss