Vad är U-värde?

Guider

Ett fönsters u-värde är det mätvärde som visar den värmeförlust som fönstret i ett hus orsakar. Ett för högt u-värde på gamla fönster är en vanlig orsak till att man vill byta till nya fönster.

Om du har gamla fönster med ett högt u-värde så betyder detta att husets uppvärmning inte endast stannar i huset utan även färdas långsamt ut genom fönstren. Detta kan man självklart enkelt lösa genom att öka värmen inne, men detta är ofta något som är onödigt och som blir kostsamt över tid. Varför inte byta till fönster med ett lägre u-värde (högre isoleringsförmåga) istället?

Vad är u-värde?

U-värdet är ett mått på ett material, till exempel ett fönsters värmeisolering eller värmetäthet. U-värdet är något de flesta fönstertillverkare pratar om, detta då det är enkelt att förstå och jämföra. Ju lägre u-värde ett fönster har desto bättre isolerat är det. Något man måste se upp med när man tittar på olika tillverkares angivelse för U-värde är om siffran representerar glaset eller hela fönstret. Något som kan skilja sig från tillverkare till tillverkare. När du ska välja nya fönster, håll då koll på U-värdet och investera gärna i fönster med energi-glas, detta innebär vanligen att U-värdet är extra lågt. Bra isolering ger lägre uppvärmningskostnader! Väljer man ett energifönster så är kravet för dessa ett U-värde på 1,2 eller lägre.

Normalt u-värde för fönster

fonstertyp-sidohangt-fonster
  • Antal glas i fönstret (2-glas eller 3-glas)
  • Om fönstret har isolerglas eller inte (energifönster har ofta isolerglas)
  • Om fönstret är kopplat (t.ex 2+1-glas)  eller byggt som en enhet

Vanliga moderna fönster

  • 2-glas träfönster: Ca 1,5
  • 3-glas träfönster: Ca 0,9 – 1,2 (med/utan energiglas)
  • PVC-fönster: Ca 0,6 – 1,0

Om ett träfönster har aluminiumbeklädnad eller ej påverkar normalt ej u-värdet!

Gamla fönster

Äldre 2-glasfönster: ca 2,4-3.0
Äldre 3-glas fönster: ca 1,8-2.0

Källa: SP-Fönster

 

3 Tips när du ska köpa nya fönster

1. Att välja ett fönster med ett lågt u-värde är viktigt, men inte det enda man skall fokusera på. Vanligtvis har ett modernt 2-glas eller 3-glas fönster ett lågt u-värde och de flesta tillverkaren ger ofta möjlighet att välja energi-glas. Kika därför även på andra detaljer som pris, kvalitet, träslag och utseende. Kika även på vilka övriga tillval du kan göra gällande säkerhet, persienner, glastyper och lås.

2. Välj en partner för montering som kan säkerställa att monteringen blir korrekt utförd. Felaktigt monterade fönster kan skapa både röta i karm och oväntad energiförlust. Vill du ha hjälp? Kontakta Fönstermästarna (klicka här)

3. Vid beställning av nya fönster, kontrollera mått och karm-yttermått för att säkerställa att beställningen inte blir felaktig. Fönster går sällan att lämna tillbaka då mått oftast specialbeställs och tillverkas på beställning.

Vill du veta mer?

Tveka inte att säga till!

Kontakta oss