Allt du behöver veta om träfönster 2021

Guider

Träfönster är de vanligaste fönsterna i Sverige. Du kan få träfönster i många olika utföranden, ofta svensktillverkade av svensk trä. Vi tar upp allt du behöver veta om träfönster denna artikel, som förhoppningsvis kan hjälpa dig med eventuella funderingar.

Många anser att träfönster passar bäst på äldre och traditionella hus. Men träfönster kan också tillföra en mer levande och organisk känsla till ett stramare modernt hus.
Träet som används är olika, men vanligast är furu. Det finns trä som kräver mindre underhåll, men det träet är också till ett högre pris, som till exempel ek eller teak.

Billiga träfönster

Träfönster innebär en förhållandevis låg investeringskostnad eftersom materialet är billigt och framställningen energisnål. Tänk på att träfönster behöver regelbundet underhåll, vilket ökar den långsiktiga kostnaden.
Du kan dock hitta träfönster till ett lågt pris. Billiga träfönster kan ha väldigt bra kvalitet. Men du behöver veta att ett lägre pris oftast betyder lägre energieffektivitet. Ta därför med det i kalkylen, att blir billigare fönster kan blir dyrare i längden.

När du ska byta fönster kan det vara värt att investera mer för en lägre uppvärmningskostnad. Men är det till exempel en sommarstuga utan uppvärmningsbehov på vintern så kan billigare träfönster med lägre energieffektivitet vara ett utmärkt val.

Aluminiumbeklädda träfönster

Träfönster påverkas mer av väder och vind än aluminium och PVC fönster. Att ha aluminiumbeklädda träfönster på ena sidan av huset, kan vara ett alternativ, om det är ett särskilt utsatt läge. Då ökar fönstrets livslängd. Havsvindar är till exempel en typisk orsak till ökat slitage.
Träfönster bekläs med en aluminiumprofil för ökad hållbarhet och minskat underhåll. Det är ett alternativ som ökar i populäritet. Du får den levande och varma känslan från ett träfönster på insidan men du slipper mer eller mindre underhåll på fönstrets utsida.

Priset på ett aluminiumbeklätt träfönster är högre än ett vanligt träfönster. Men det innebär också ett minskat underhåll, och ökad hållbarhet.

BOKA HEMBESÖK

Det du behöver veta om träfönster med spröjs

Vilken känsla vill du förmedla? Träfönster med spröjs ger ett tidlöst och klassiskt intryck och bevarar känslan av ett gammalt hus. Spröjsen fyller ingen praktisk funktion, den sitter utanpå eller emellan glasen.

Olika typer av spröjs ger olika känsla. Tänk igenom vilken känsla du vill ha, spröjs sätter liv och karaktär på rätt typ av hus. Men passar inte alla hus.

Utanpåliggande spröjs

Precis som det låter, denna spröjs sitter på fönstrets utsida. Den fästs genom att klickas på, och kan enkelt monteras ned när fönstret ska tvättas.

Mellanglasspröjs

Mellanglasspröjs monteras mellan glasrutorna i fönstret. Den går därför inte att montera av, men är heller aldrig i vägen.

Duo spröjs

Duo spröjs imiterar ett gammeldags glasdelat spröjs. Den monteras utanpå, emellan och innanför glasrutorna. Det ger illusionen att den går igenom hela rutan. Duo spröjs går inte att montera ned.

Träfönster med spröjs

Måla Träfönster, hur ofta?

Träfönster behöver ses över och underhållas. Hur ofta kan variera beroende på hur mycket slitage dem utstår från väder och vind. Fönster i söderläge slits snabbare då dem får utstå mer sol och vind.
Generellt så behöver träfönster målas om ungefär vart 7e år. Den första ommålningen kan däremot vänta i upp till 10 år.
Se till att dina fönster är i gott skick och hitta skador i god tid. Gör den rekommenderade årliga kollen på dina fönster.

 

LÄS GUIDE  Vad är viktigt att tänka på när du ska byta fönster? – Läs vår guide!

 

Allt du behöver veta om träfönster

Årlig koll

  • Kontrollera att alla tätningslister håller gott skick och inte är uttorkade.
  • Kontrollera beslag och kitt.
  • Efter tvätt, torka även av karm och båge.

Fördelar med träfönster

  • Låg investeringskostnad
  • Stort utbud och kan målas för att matcha ditt hus perfekt.
  • Kan renoveras och återställas.

Nackdelar med träfönster

  • Behöver underhåll.
  • Hårt väder kan korta livslängden

Träfönster till din bostad

Vi på Fönstermästarna installerar träfönster och aluminiumklädda träfönster för alla typer av fastigheter: villor, höghus och fritidshus. Träfönster för villor finns i många olika utföranden, så att du kan välja precis vad du vill ha till din bostad. Vi vill tipsa dig om att variera stil och ljusinsläpp efter rumstyp. En del fönster kan få ett rum att kännas mer rymligt och ge en bättre livskvalitet med skönare inomhusmiljö och mer dagsljus. Större fönster kan till exempel ge dig illusionen av en högre takhöjd och en luftigare känsla. Du kan även välja träfönster med specialbehandlat glas som är självrengörande, praktiskt om du till exempel installerar stora glasytor på en svåråtkomlig plats.

Vridbara träfönster

Med vridbara träfönster blir det lättare att rengöra och till viss del underhålla dem. Ett praktiskt alternativ som gör att du kan vrida fönstret runt sin horisontella axel och därmed lätt putsa utsidan i en bekväm vinkel från insidan av din bostad.

Fasta träfönster

I fasta träfönster är fönsterglaset monterat direkt i karmen och kan därför inte öppnas. Då det inte finns någon öppningsmekanism hålls väder och vind på utsidan. Fasta fönster passar till exempel till altaner, burspråk och inglasade uteplatser. De ger samma stora ljusinsläpp som öppningsbara träfönster men till ett lägre pris. Vi tipsar om att kombinera öppningsbara med fasta fönster för att minska totalkostnaden men ändå behålla vädringsmöjligheten.

Sidohängda träfönster

Sidohängda träfönster är en populär och klassisk fönstermodell. Modeller som öppnas inåt underlättar vid rengöring av ditt träfönster, medan de som öppnas utåt gör att du kan vädra utan att först behöva flytta blomkrukor och prydnadsföremål från fönsterbrädan.

Svanenmärkta träfönster – låg miljöpåverkan

Vi på Fönstermästarna monterar fönster från bland andra SP fönster. Hos dem kan du även välja att göra en insats för miljön och välja Svanenmärkta träfönster. Då får du högkvalitativa och energieffektiva fönster som har tillverkats på ett sätt som ger låg miljöpåverkan. Svanenmärkta träfönster har låg klimatpåverkan tack vare små energiförluster, stränga miljökrav på material och på tillverkningen. De har dessutom lång livslängd. Genom att välja till varmkant och extra energiglas när du beställer träfönster från SP fönster får du Svanenmärkta fönster.

Det här är allt du behöver veta om träfönster, men har du några fler funderingar? Hör av dig till oss på Fönstermästarna. Din helhetsleverantör vid fönsterbyte.

Vill du veta mer?

Tveka inte att säga till!

Kontakta oss