Allt du behöver veta om träfönster

Guider

Träfönster är de vanligaste fönsterna i Sverige. Du kan få träfönster i många olika utföranden, ofta svensktillverkade av svensk trä.
Många anser att träfönster passar bäst på äldre och traditionella hus.
Träet som används är olika, men vanligast är furu. Det finns trä som kräver mindre underhåll, men också till ett högre pris. Till exempel oak eller teak.

Billiga träfönster

Träfönster innebär en förhållandevis låg investeringskostnad eftersom materialet är billigt och framställningen energisnål. Men viktigt att räkna på är att träfönster behöver regelbundet underhåll, vilket ökar den långsiktiga kostnaden
Det går att hitta träfönster till ett lågt pris. Billiga träfönster kan ha väldigt bra kvalitet. Men viktigt att veta är att lägre pris oftast betyder lägre energieffektivitet. Ta med även det i kalkylen, kanske blir billigare fönster dyrare i längden.

När du ska byta fönster kan det vara värt att investera mer för en lägre uppvärmningskostnad. Är det istället till exempel en sommarstuga utan uppvärmningsbehov på vintern så kan billigare träfönster med lägre energieffektivitet vara ett utmärkt val.

Aluminiumbeklädda träfönster

Träfönster påverkas mer av väder och vind än aluminium och PVC fönster. Att ha aluminiumbeklädda träfönster på ena sidan av huset om den är särskilt utsatt ökar då fönstrets livslängd. Havsvindar är en typisk orsak till ökat slitage.
Träfönster bekläs med en aluminiumprofil för ökad hållbarhet och minskat underhåll. Ett alternativ som ökar i populäritet, känslan från ett träfönster bevaras på insidan och du slipper mer eller mindre underhåll på fönstrets utsida.

Priset på ett aluminiumbeklätt träfönster är högre än ett vanligt träfönster. Men det innebär också ett minskat underhåll, och ökad hållbarhet.

Träfönster med spröjs

Vilken känsla vill du förmedla? Träfönster med spröjs ger en klassisk träfönster känsla och bevarar känslan av ett gammalt hus. Spröjsen fyller ingen praktisk funktion, den sitter utanpå eller emellan glasen.

Olika typer av spröjs ger olika känsla. Tänk igenom vilken känsla du vill ha, spröjs sätter liv och karaktär på rätt typ av hus. Men passar inte alla av hus.

Utanpåliggande spröjs

Precis som det låter, denna spröjs sitter på fönstrets utsida. Den fästs genom att klickas på, och kan enkelt monteras ned när fönstret ska tvättas.

Mellanglasspröjs

Mellanglasspröjs monteras mellan glasrutorna i fönstret. Den går därför inte att montera av, men är heller aldrig ivägen.

Duo spröjs

Duo spröjs imiterar ett gammeldags glasdelande spröjs. Den monteras utanpå, emellan och innanpå glasrutorna. Det ger illusionen att den går igenom hela rutan. Duo spröjs går inte att montera ned.

Träfönster med spröjs

Måla Träfönster, hur ofta?

Träfönster behöver ses över och underhållas. Hur ofta kan variera beroende på hur mycket slitage dem utstår från väder och vind. Fönster i söderläge slits snabbare då dem får utstå mer sol och vind.
Generellt så behöver träfönster målas om ungefär vart 7e år. Den första ommålningen kan däremot vänta i upp till 10 år.
Se till att dina fönster är i gott skick och hitta skador i god tid. Gör den rekommenderade årliga kollen på dina fönster.

Årlig koll av träfönster

  • Kontrollera att alla tätningslister håller gott skick och inte är uttorkade.
  • Kontrollera beslag och kitt.
  • Efter tvätt, torka även av karm och båge.

Fördelar med träfönster

  • Låg investeringskostnad
  • Stort utbud och kan målas för att matcha ditt hus perfekt.
  • Kan renoveras och återställas.

Nackdelar med träfönster

  • Behöver underhåll.
  • Hårt väder kan korta livslängden

Vill du veta mer?

Hör av dig så så får du hjälp.

Kontakta oss