Att tänka på vid fönsterbyte

vardagsrum med tre stora fönster

Guider

Att köpa fönster är en stor investering men ett välgrundat beslut kommer att betala sig i slutändan. Den här guiden hjälper dig att fatta rätt beslut över vilka fönster som är bäst att köpa för just ditt hus.Guiden tar upp viktiga delar att tänka på vid fönsterbyte och hur du ska tänka kring fönstrets funktion. Om att välja minst ett öppningsbart fönster per rum samt vikten av att tänka på säkerheten. Du kan även läsa om U-värde, LT-värde och G-värde. Vilken klass du kan välja för att få rätt lufttäthet som stänger ute störande ljud. Du får information  om träfönster, aluminiumfönster och PVC-Fönster för att lättare kunna bestämma vilka fönster som passar din bostad bäst. 

Det är viktigt att fundera kring vilken funktion du vill att dina nya fönster ska uppfylla. Ett nytt fönster idag kan ha en livstid på över 40 år. Om fönstret inte är placerat på markplan och inte är vändningsbart eller öppningsbart blir det svårare att putsa. Tänk att ha det så i 40 år!
Men som tur är finns det fönster på marknaden idag med finesser som självrengöring eller fönster som är sidohängda och samtidigt vändbara. Viktigast är att du planerar ditt val av fönster för att resultatet ska bli så bra som möjligt.

bild på ett öppningsbart fönster

Välj minst ett öppningsbart fönster i varje rum

En viktig funktion som fönster har är att kunna vädra. För att kunna göra det  behöver fönstret vara öppningsbart. Rekommendationen säger att minst ett fönster per rum bör vara öppningsbart. Allra helst i rum som sovrummet där behovet av att kunna vädra ofta är större.

Säkerhet och inbrott vid fönsterbyte

Säkerheten är en viktig aspekt att ta med i sitt beslut. Ett öppningsbart fönster är inte bara bra för vädring utan även för din egen säkerhet att kunna utrymma snabbt vid en brand eller nödsituation.
Finns det barn i hushållet är det viktigt att se till att alla öppningsbara fönster har en barnsäker anordning och glöm inte att även se till att altandörren är barnsäker.
Har bostaden idag äldre fönster som saknar ordentliga säkerhetsanordningar kan ett fönsterbyte vara ett smart sätt att göra det svårare för inbrottstjuvar att bryta sig in. Inte överraskande är fönster bostadens svagaste punkt vid inbrott. Byter du till ett fönster med säkerhetsglas och fönsterlås blir ditt hem säkrare och du försvårar inbrott.  Läs mer om krav på säkerhet vid fönsterbyte på Boverkets Byggregler (BBR).

U-Värde på fönster visar fönstrets isoleringsförmåga

U-värde är ett sätt att mäta värmeförlusten på ett fönster. Det mäter hur mycket värme som försvinner genom en kvadratmeter fönster. Här räknas hela konstruktionen med och inte bara själva glaset. När du ska köpa nya fönster vill du inte ha en energitjuv som drabbar dig ekonomiskt och som lämnar avtryck på vårt klimat. Välj istället ett fönster med lågt U-värde för det har bättre isoleringsförmåga och kommer att bli mer ekonomiskt fördelaktigt för dig i längden.

Fönster med lågt U-värde

 • Bättre isoleringsförmåga
 • Större energibesparingar
 • Riktmärke för U-värde ca 1.0-1.3 för en vanlig villa
 • Högre inköpskostnad men ger en sänkt kostnad för energiförbrukningen

Solenergitransmittans eller G-värde

G-värdet anger hur mycket solvärme som kommer in genom fönstret. Ett högt G-värde innebär mer gratis värme från solen men det innebär också att det kan bli väldigt varmt på sommaren särskilt om glaspartierna vetter mot väster och söder. Här kan ett lägre G-värde vara att föredra.

skrivbord med en laptop framför ett fönster

Dagsljustransmittans eller LT-värde

Dagsljustransmittans eller LT-värde är ett mått på mängden dagsljus som kommer in genom fönstret och mäts i procent. I en bostad vill man gärna ha ett så högt värde som möjligt för att få största möjliga ljusinsläpp. Har bostaden få och små fönster blir det ännu viktigare med ett högt LT-värde. Ett riktmärke du kan använda i ditt val av fönster är ett LT-värde på ca 60%. Om det är en arbetsplats eller rum där du planerar att använda din dator kan det vara bra att välja ett lägre värde för att slippa bländning.

Lufttäthet fönster

Lufttäthet är helt enkelt precis vad det låter, hur tätt fönstret är.  Detta mäts i laboratorier och det finns fyra olika klasser.
Till exempel så får fönster i klass 1 läcka 50 m3 luft/timme/m2 fönsterarea vid ett tryck på 100 Pascal. I klass 4 får fönstret läcka högst 3 m3 luft/timme/m2 fönsterarea.
Lufttätheten på ett fönster är alltså en viktig egenskap för fönstrets totala energieffektivitet. Väljer du ett energieffektivt fönster i en högre klass innebär det en bättre lufttäthet samtidigt som du får ett fönster med bättre förmåga att stänga ute störande ljud. För varje kwh ett hushåll sparar in minskar koldioxidutsläppen. Ett val av energieffektiva fönster är alltså även ett smart val för miljön.

Underhåll av fönster

När du står inför vilken typ av fönster du ska välja, fråga dig själv hur mycket tid för underhåll du är beredd att lägga för att hålla dina nya fönster i toppskick. Inte helt förvånande kräver olika typer av fönster olika mycket underhåll. Träfönster kräver i regel mer underhåll än PVC fönster. 

Materialval fönster - Ska du välja trä, aluminium eller PVC?

Energieffektivitet och kostnad är kanske det första man fokuserar på när det är dags att köpa nya fönster men det är också viktigt att välja fönster som passar till karaktären på ditt hus. Här är det viktigt att du även i ditt val av material ser till yttre påverkan kring din bostad. Om du till exempel bor nära havet eller annat utsatt läge.

När det kommer till energimärkta fönster så har du i princip tre olika val.

PVC Fönster - För och nackdelar

Detta material blir allt mer populärt att välja och allra helst när man vill glasa in en altan eller ett uterum. PVC fönster går att få i många olika färger och utföranden. Det finns även en del modeller som har profiler på utsidan som går att byta ut vilket ger dig möjligheten att enkelt byta färg på dina fönster. Det här ät ett fönster som inte är så dyrt i inköp och är i regel underhållsfritt. PVC fönster har bra isoleringsförmåga och ofta räcker det med ett tvåglasfönster men bor du vid en hårt trafikerad väg och önskar att stänga ute störande ljud, välj treglasfönster istället. 

+ Låg inköpskostnad

+ underhållsfritt

– Svåra att reparera vid skada

husfasad med panoramafönster

Träfönster

Ett träfönster har både båge och karm tillverkad helt i trä, både på utsidan och insidan. Det är ett vackert och levande material som ger ett intryck som andra material har svårt att överträffa.
Traditionellt sett används furu mest när man tillverkar träfönster men det går att även välja andra träslag som ek eller teak. De är lite dyrare men kräver i regel mindre underhåll.

Väljer du ett träfönster är du friare att förändra utseendet själv om du exempelvis vill måla om dem i en ny kulör.
Tillverkningen av träfönster är energisnål och materialet är relativt billigt vilket gör kostnaden förhållandevis låg. Viktigt att ta med i beräkningen är att dessa fönster kräver regelbundet underhåll för att få lång livslängd. Räkna med att underhållsintervaller för träfönster är mellan vart tionde och vart sjunde år. Det här är också ett material som påverkas mer av väder och vind än aluminium och PVC. Men det finns möjlighet att välja aluminiumbeklädda träfönster som bättre klarar tuffa förhållanden om du till exempel bor vid havet.

+ Låg investeringskostnad

+ Stort utbud och kan målas för att matcha ditt hus perfekt

+ Kan renoveras och återställas

– Behöver regelbundet underhåll

– Hårt väder kan korta livslängden

bild av en fasad med ett träfönster

Aluminiumfönster

Det här materialet är det mest slitstarka fönstermaterialet på marknaden. Det är väldigt tåligt mot väder och vind och kräver väldigt lite underhåll. Är din bostad beläget i utsatta lägen så är aluminiumfönster att föredra. Tänk på att det finns fönster som är tillverkade helt i aluminium och träfönster som är beklädda med aluminum på utsidan.

Om du vill ha dina fönster i någon specifik färg slipper du att skrapa, slipa och måla som du behöver med träfönster. För dessa går att pulverlackera och ytbehandla i önskad kulör dock kan färgen avta efter mycket exponering av sol. På många modeller kan du ta loss de utvändiga profilerna och byta ut ifall du önskar förändra utseendet.

+ Hög tålighet

+ Lite underhåll

– Högt pris

– Svårare att måla

husfasad med aluminiumfönster

Fönstermästarna är en helhetsleverantör för fönsterbyte. Med en modern process, total transparens och gedigen erfarenhet av montering är vi ledande i fönsterbranschen.

Viktigt! Att tänka på vid fönsterbyte

 • Vilken funktion behöver fönstret fylla
 • Minst ett öppningsbart per rum
 • Säkerhet – Både inbrott och skydd
 • Välj ett så lågt U-värde som möjligt
 • Minst 60% LT-värde
 • Välj lägre G-värde om fönstret vetter mot väster eller söder
 • Lufttäthet, högre klass ger bättre ljudisolering
 • Vid val av material se till bostadens läge och hur mycket tid du vill investera i underhåll

Vill du veta mer?

Tveka inte att säga till!

Kontakta oss