Energifönster – Spara pengar med nya fönster!

Energifonster Villa

Guider

När du ska köpa nya fönster finns det ofta många val och möjligheter. Några exempel är val av spröjs, glas och handtag med mera. Något du bör tänka på när du ska byta fönster är om du vill ha energiglas eller inte. Ett fönster med energiglas ger ett extra lågt u-värde (läs gärna mer om u-värde här) och något som blivit mycket populärt. Här beskriver vi vad energifönster är, och om det passar för dig när du ska byta fönster!

Vad är energifönster?

Fönster med energiglas betyder kort och gott att fönstret och glaset är välisolerat och anpassat för att bibehålla värmen inne i huset på ett optimalt sätt. Ett fönster med energiglas har vid tillverkningen fått ett tunt metallskikt ingjutet i glasytan. Något som inte syns men som på ett effektivt sätt bibehåller värmen inne på vintern. På sommaren hjälper ett energifönster också till att hålla solvärmen ute. När man byter till ett modernt energifönster genererar detta oftast ett bättre inomhusklimat med jämnare temperatur och bättre ljudisolering.

När man ska beräkna ett fönsters energieffektivitet så används flera värden.

Några av dessa är till exempel:

 • U-Värde – Fönstrets förmåga att bibehålla värmen
 • G-Värde – G-värdet anger hur mycket solvärme som kommer in genom fönstret. En hög soltransmittans innebär att mycket gratisvärme kommer in i byggnaden
 • LT-Värde – Mått på den mängd dagsljus som kommer in genom fönstret. Ett LT-värde omkring 60 procent ger bra dagsljusinsläpp!
 • Lufttäthet – Lufttäthet är en viktig egenskap för fönstrets totala energieffektivitet. Här används en EQ-märkning i energiklass A-D krav på maximalt luftläckage 1 m³ luft i timmen/m². (Läs mer på EQ Fönster om Lufttäthet)

 

STÄLL FRÅGA  Vill ha hjälp i planeringen av ditt projekt, tveka inte att ställa en fråga!

 

För och nackdelar med energifönster

Att välja energifönster som är tätare och energieffektiva kan i de flesta fall ses som en god investering. Dock finns det några för och nackdelar man kan tänka på innan man bestämmer sig!

Fördelar

 • Jämnare temperatur inomhus
 • Tystare och bättre inomhusklimat (gäller nästan alla nya fönster)
 • Minskad uppvärmningskostnad för hushållet (spara pengar och räkna hem investeringen)
 • Ökad säkerhet vid inbrott och ur ett barnperspektiv

Nackdelar

 • Lite dyrare (kan man räkna hem den ökade energibesparingen inom rimlig tid?)
 • Det kan bli för tätt! – Täta energieffektiva fönster är bra på många sätt. Glöm dock inte att tänka på ventilation och tilluftsventiler vid behov för rätt tryckförhållanden i hus med självdrag
 • Finns behovet? – Ett nytt fönster med ett u-värde på 1,2 brukar göra en otroligt stor skillnad jämfört med äldre fönster. Räkna även ut vad ett ”vanligt” modernt fönster ger för energibesparing innan du bestämmer dig!

 

Räkna ut din energibesparing!

Energibesparing med energifönster, exempel
Exempel på uträkning av energibesparing.

Med hjälp av EQ Fönster så kan du här räkna ut din eventuella energibesparing när du byter till nya energifönster och väljer ett alternativ från de godkända tillverkarna. EQ Fönster är ett samarbete mellan de ledande fönstertillverkarna av energimärkta fönster. Målsättningen med samarbetet är att bidra till energibesparingar och bättre miljö genom val av energimärkta fönster.

Gör din beräkning!

Kontakta Fönstermästarna!

Vill du veta mer?

Tveka inte att säga till!

Kontakta oss