Stor guide – Köpa fönster, vilka är bäst?

vardagsrum med tre stora fönster

Guider

Stor guide – Köpa fönster, vilka är bäst?

bild på ett öppningsbart fönster

Att köpa fönster är en stor och långsiktig investering, så det är viktigt att tänka igenom beslutet väl så att resultat blir så bra som möjligt och till rätt pris.
Vi skrev denna artikel för att informera om de grundläggande sakerna som är bra att veta när du planerar att köpa nya fönster.
Det finns mycket att tänka på, vilka fönster och vilken design passar bäst till ditt hus? Säkerhet, både din egen säkerhet vid brand, och skydd mot inbrott.

Vilken budget har du tänkt dig? Här finns det många aspekter att ta med, det kan verka lockande med en så låg investeringskostnad som möjligt, men underhåll på lång sikt och energibehov är också viktigt att tänka på.

En högre investeringskostnad kan till exempel innebära en lägre långsiktig kostnad.

FÅ KOSTNADSFRI OFFERT

Ett fönsters funktion

När du köper nya fönster kan de ha en livstid på över 40 år, så det är viktigt att fundera kring vilken funktion du vill att dina nya fönster ska fylla.
Genom att planera ditt köp av nya fönster väl kan du spara pengar på fönstrets kostnad, på tillbehör såväl som uppvärmning utav huset.

fasad med träfönster

Vädring

En viktig funktion som fönster har är att vädra ditt boende, för att kunna vädra behöver du öppningsbara fönster eller ventiler. Du bör kunna öppna ett fönster per rum, speciellt i sovrum där behovet av vädring är större. På övervåningen är det viktigt att fönstren ska gå att öppna så du kan putsa dessa.

Oftast räcker det bra med ett fönster per rum som går att öppna. Fasta fönster ger mer glasyta och släpper därför in mer ljus.

Billigare fönster

Du kan spara pengar på att planera ditt köp av nya fönster, behöver du kunna öppna alla dina fönster? Förmodligen inte. Du kan spara pengar på att välja fasta fönster som kostar mindre än öppningsbara fönster. Tänk då på att ventilationen även måste hanteras med ventiler.

Säkerhet

Säkerheten är också något viktigt att tänka på, både din egen säkerhet och mot inbrott.
Ett fast fönster kan vara säkrare och kan vara ett bra val där fönstret är lätt att komma åt.
Men ännu viktigare är ju såklart din egen säkerhet, fönster som går att öppna är inte bara bra för vädring. Men också viktigt för att kunna ta sig ut från alla rum vid en brand eller nödsituation.

Hur stora fönster?

Större fönster ger ett större ljusinsläpp men också större kostnad. Dels så kostar ett större fönster mer, men det släpper också ut mer värme på vintern vilket ökar energiförbrukningen i huset.

fönstermaterial

Fönster isoleringsförmåga, U-värde

U-värde är ett sätt att mäta värmeförlusten på fönster. Det mäter hur mycket värme som försvinner genom en kvadratmeter fönster.
Hela konstruktionen räknas med i mätningen och inte bara fönstret. Watt per kvadratmeter Kelvin är beteckningen för U-värde.

LÄS MER OM U-VÄRDE

Fönster med lågt U-värde

Ett fönster med lägre U-värde tätar bättre och innebär större energibesparingar. Någonstans mellan 1.0 och 1.3 är ett bra U-värde att sikta på för en vanlig villa.
Lägre U-värde innebär en högre engångskostnad vid inköp av fönster, men på lång sikt en sänkt kostnad för energiförbrukning.

Utseende och design

Energieffektivitet och pris är kanske det första man tänker på när det är dags att köpa nya fönster, men det är också viktigt att välja fönster som passar till karaktären på ditt hus. När det kommer till energimärkta fönster så har du i princip tre olika val.

PVC fönster, träfönster och aluminiumfönster. Läs mer om råd från en av våra leverantörer: SP-Fönster – ”Att beställa fönster”

fönster med spröjs

PVC-Fönster

PVC fönster innebär lite underhåll och till en låg investeringskostnad. Eftersom dem inte heller behöver något underhåll så innebär PVC fönster även en låg kostnad på lång sikt.

Dem isolerar väl och går att få i många olika färger och utföranden. Det finns även en del modeller som har profiler på utsidan som går att byta ut, på så vis kan du enkelt byta färg på dina fönster.

+ Lågt inköpspris och låg långsiktig kostnad.
– Kräver nästan inget underhåll.
– Svåra att reparera vid skada.

Träfönster

Träfönster är de vanligaste fönster vi har i Sverige. Du kan få träfönster i många olika utföranden och ofta är träfönster tillverkade i Sverige och utav svensk trä.
Många anser att träfönster är de fönster som passar bäst på äldre och traditionella hus.
Vilket trä som används är olika, men vanligast är furu. Det finns trä som kräver mindre underhåll, men också till ett högre pris. Till exempel eak eller teak.

Träfönster innebär en förhållandevis låg investeringskostnad eftersom materialet är billigt och framställningen energisnål.
Men viktigt att ta med i beräkningen med träfönster är att dem behöver regelbundet underhåll, vilket ökar den långsiktiga kostnaden.
Mellan var tionde och var sjunde år är underhållningsintervallen för träfönster.

Bra att veta också är att träfönster påverkas mer av väder och vind än till exempel aluminium och PVC fönster. Därför kan det vara en bra ide att ha aluminiumbeklädda träfönster på en sida av huset om den är särskilt utsatt. Havsvindar kan vara en typisk orsak till ökat slitage.

+ Låg investeringskostnad
+ Stort utbud och kan målas för att matcha ditt hus perfekt.
+ Kan renoveras och återställas.
– Behöver underhåll.
– Hårt väder kan korta livslängden

Aluminium fönster

Det är inte helt vanligt att bara använda sig utav aluminium fönster i Sverige, men dem kan kombineras med träfönster för att öka vädertåligheten och livslängden.
Aluminiumfönster är väldigt tåliga mot väder och kräver väldigt lite underhåll.

Det är inte lika lätt att måla aluminium fönster i valfri färg såsom med träfönster, men dem går att pulverlackera och ytbehandla. Däremot kan färgen avta efter mycket exponering av solsken.
Priset på aluminium fönster är också högre än priset för trä och PVC fönster.

+ Hög tålighet.
+ Lite underhåll
– Högt pris.
– Svårare att måla.


Fönstermästarna är en helhetsleverantör för fönsterbyte. Med en modern process, total transparens och gedigen erfarenhet av montering revolutionerar vi fönsterbranschen.

FÅ OFFERT PÅ FÖNSTERBYTE


Sänkt energikostnad genom att köpa nya fönster

Att köpa nya fönster kan vara en god långsiktig investering eftersom bra fönster sänker energiförbrukningen.

Fönster och dörrar är där mest kyla tränger in i din bostad, och genom att byta till fönster som tätar effektivare kan du göra stora besparingar.

Energifonster Villa

Underhåll av fönster

Olika typer av fönster innebär olika mycket underhåll. När du väljer vilken typ av fönster du ska köpa så är det bra att vara medveten om hur mycket eller lite underhåll som behövs för att hålla dina nya fönster i toppskick.
Träfönster innebär i regel mer underhåll än till exempel PVC fönster som kan vara mer eller mindre underhållsfria.

Dagsljustransmittans, LT-värde

Dagsljustransmittans är ett mått på mängden dagsljus som kommer in igenom fönstret. Även kallat LT-värde och mäts i procent. I bostäder vill man gärna ha ett så högt värde som möjligt för att få största möjliga ljusinsläpp.
Har du tillexempel ett kontor eller rum du använder datorn i hemmet så kan det vara bra med ett lägre värde för att slippa bländning.

bättre ljusinsläpp med fönsterbyte

Lufttäthet

Lufttäthet är helt enkelt precis vad det låter som, hur tätt är fönstret. Detta mäts i laboratorier och det finns 4 olika klasser.
Till exempel så får fönster i klass 1 får läcka 50 m3 luft/timme/m2 fönsterarea vid ett tryck på 100 Pascal. I klass 4 får fönstret läcka högst 3 m3 luft/timme/m2 fönsterarea.

Lufttätheten på ett fönster är alltså en viktig egenskap för fönstrets energieffektivitet, där en högre klass innebär bättre Lufttäthet.

Solenergitransmittans, G-värde

G-värdet anger hur mycket solvärme som kommer in igenom fönstret. Ett högt G-värde innebär mer gratis värme från solen. Bra att tänka på är att det kan även innebära att det blir väldigt varmt på sommaren i ett rum med stora fönster. Och fönster med lägre värde kan då vara att föredra för att hålla rummet svalt.

Köpa flera fönster i stor fasad

Vill du veta mer?

Tveka inte att säga till!

Kontakta oss