Funderar du på att byta fönster? Det finns några tecken på att det kan vara dags. Känns det till exempel kallt på golvet? Är det lite kylslaget nära dina fönster? och börjar uppvärmningskostnaderna skena? Om du dessutom har svårt att sova om nätterna för att trafiken utanför stör, se först över dina fönster innan du börjar leta efter en ny bostad. Det är dags att byta fönster från tvåglasfönster till treglasfönster.
Treglasfönster
Treglasfönster består av tre tätt sammanfogade glasrutor. Mellan glasrutorna finns metallister och spalter med luft för riktigt god isolering och hög energieffektivitet. Hela isolerrutan är försluten. Det kommer därför alltid vara rent mellan glasrutorna och du kan och behöver bara putsa två fönsterrutor, fönstrets in- och utsida.
Fördelar
En stor fördel med treglasfönster jämfört med tvåglasfönster är förutom att det är ett extra glas, även är en luftspalt ytterligare mellan glasen. Det hjälper till att isolera och sänker därmed kraftigt fönstrets u-värde. Idag kan vi sätta in stora fönsterpartier med större glasytor än tidigare, utan att fönsterytan blir en energitjuv.
En annan fördel med treglasfönster är att de skapar bättre inomhusmiljö med mindre kallras och med bättre ljudisolering. Det finns med andra ord många fördelar med att byta fönster till treglasfönster, tummen upp för följande sammanfattande punkter:

- Energibesparande
- Bättre inomhusklimat
- Bättre ljudisolering
- Möjlighet till större glasytor
- Enklare att putsa med sammansatta glas
Finns det några nackdelar med att byta till treglasfönster? Det kan bli för tätt. Var noga med vad din bostad har för typ av ventilation och tilluftsventiler för att få rätt tryckförhållanden. En annan nackdel skulle också kunna vara att det blir en något högre kostnad än att renovera dina gamla fönster förstås. Att byta fönster till treglasfönster är dock en investering som lönar sig i längden, främst i just energibesparing. Ett äldre renoverat fönster går inte att jämföra med ett nytt och modernt treglasfönster i enlighet med ovan punkter av fördelar. Läs även om energifönster här.
Ljudisolering
Om du bor till exempel vid en trafikerad väg, ett industriområde eller ett läge överlag som stör dig med hög ljudnivå kan det vara ett bra val med bullerdämpande rutor som har ett högt ljudreducerande värde. Ju högre så kallat talvärde, desto bättre ljudisolering får du med bullerdämpande och ljudisolerande fönster. Ljudisolerade fönster består av två olika glastjocklekar. Ljudvågorna bryts och buller minskas med ca 5 dB. Det gör att du upplever en 50% minskad ljudnivå!
Spröjs
Funderar du på att välja spröjs till dina treglasfönster? Spröjs är lister, som i treglasfönster där det ej går att dela på glasen, ligger utanpå glaset och gör det där lilla extra. När det är dags att putsa fönstrena kan du enkelt ta av dina spröjs. Har du en äldre bostad sätter spröjs den rätta tidstypiska karaktären för byggnaden på moderna och energisnåla treglasfönster. Precis som med färgen på fönstret så kan du välja färg på dina spröjs. Du kan till exempel välja en färg som matchar insidan och en annan färg som matchar utsidan om du så önskar.

Kostnad treglasfönster
Vad kostar det att byta fönster till treglasfönster? De skiljer sig i pris beroende på vilken storlek du vill ha, vilken typ av karmar du väljer, tillbehör som till exempel spröjs och om fönstret är fyllt med ädelgas eller inte. Treglasfönster har en kostnad på ca 2000 kr – 5000 kr/st. Tänk på att ansöka om ROT-avdrag när du ska byta fönster. Du kan läsa om vad som gäller för ROT-avdrag 2021 här.
Tänk långsiktigt när du ska byta fönster. Visst kan kostnaden för att byta fönster upplevas som hög, men det du satsar på i fönsterkvalitet vinner du i underhåll under många år framöver. Trä- och plastfönster har en livslängd på minst 30 år medan aluminium har en livslängd på ca 50 år. Har du möjlighet kan det vara bra att byta alla fönster på en gång. Det sänker leverans- och resekostnad för fönsterfirman som du anlitar.