Vad kostar det att byta fönster?

kostnad-fonsterbyte

Guider

En av det vanligaste frågorna vi får är ”vad kostar det att byta fönster?” Kan jag byta fönster billigt? Att byta fönster är en stor investering men god planering främjar för en prisvärd affär. 

För att ta redan på vad som påverkar priset har vi därför samlat flera bra saker som är viktiga att veta när du ska byta fönster!

Byta fönster - kostnad?

Vid planering och budgetering av att byta fönster kan en del frågor dyka upp som t ex vilken typ av fönster vill jag ha? Vilken funktion ska fönstret ha? Vill jag ha fönsterbrädor, eller är det finare utan? Ska jag välja 2- eller 3-glas fönster? Dessa val påverkar såklart kostnaden på olika sätt. Oftast brukar det vara bra att prata med en specialist för att få hjälp med vad som passar din fastighet och samtidigt plånbok bäst i längden!

Tips! Byta fönster billigt

 • Fler funktioner ökar oftast kostnaden. Till exempel så är ett fast fönster oftast billigare än ett öppningsbart. 
 • Även de tillval du gör ökar kostnaden. Tillval kan vara alternativ som material, färg, persienner & myggnät.
 • Annorlunda och ovanliga mått ökar kostnaden. Det kanske inte alltid går att göra något åt men väl värt att ha i åtanke. 
 • Storlek påverkar kostnaden. Stora fönster är i oftast dyrare, men släpper i såklart in mer ljus. 
 • Byt fler fönster samtidigt. Detta håller ner resekostnader, bortforsling och leveranskostnader.
 • Ett fönsters U-värde gör skillnad på priset. Ju lägre U-värde, desto bättre isolering. Ju bättre isoleringsförmåga desto högre pris. Ha dock i åtanke att detta märks, till det bättre, på din bostads uppvärmningskostnad. 

Hur ser behovet ut?

Har du vanliga sidohängda träfönster monterade idag men behöver byta ut dem? Fundera på om du vill ha ett liknande utseende eller inte? Och måste funktionen vara densamma? Ofta kan man titta på funktionen och hur behovet faktiskt ser ut, till exempel byta vissa öppningsbara fönster till fasta för att få ned kostnaden och byta fönster billigt. 

Ett annat alternativ är att byta funktion. Om du till exempel byter från ett sidohängt fönster till ett vridfönster skulle du ändå kunna behålla stilen. Du får dock en mer modern fönsterkonstruktion och, kanske för dig, bättre funktion. 

Ett fönster med väl genomtänkta materialval i hög kvalitet och med en konstruktion som håller länge, kostar lite mer än alternativ med lägre kvalitet. Men i långa loppet så vinner du på det i form av energikostnader och underhåll.

Ett exempel på vad ett fönsterbyte kan kosta

Erik och Anna bor i en fastighet med två våningar på Värmdö utanför Stockholm. Deras fönster är sen huset byggdes, från 1970-talet och av typen 2-glas med spröjs.

Familjen har under de senaste vintrarna upplevt att det känns kallt vid fönstren samt att uppvärmningskostnaden har ökat markant. De nuvarande fönstren släpper dessutom in mycket ljud från vägen utanför. Kittet har börjat släppa på vissa ställen och att det börjar bli dags att måla. De har bestämt sig för att se över sina fönster och byta ut dem mot nya.

I Erik och Annas fall har vi tänkt så här

Paret vill ha ett modernt alternativ i bra kvalitet som passar husets stil, de vill ha tätare fönster som håller värmen bättre och som också är lättare att putsa, även på övervåningen.
Vi har valt att offerera 3-glas vridfönster med brett spröjs i mitten och smala på respektive sida. Dessa ger ett väldigt likt utseende jämfört med de befintliga fönster som tidigare suttit monterade.

Fönsterbyte i StockholmPrisexempel – Komplett kostnad för fönsterbyte.

Priset avser 10 fönster, inklusive 30% ROT avdrag och 30% rabatt från Fönstermästarna.

 • Vridfönster med spröjs: Kostnad ca 70 000 kr
 • Montering av vridfönster: Kostnad ca 41 000 kr 
 • Etableringskostnad, leveranskostnad, bortforsling och monteringsmaterial ca 14 000 kr
  Totalpris: 125 000 kr* (inkluderar ROT-avdrag 30% på arbetskostnaden (Maximalt avdragsbelopp är 50 000 kronor per person och år.) samt 30% rabatt på fönster från Fönstermästarna.
 • Tänk även på att med dagens ökade råvarupriser så kan offerterna även ha kortare giltighetstid!

* Alla projekt är unika, kontakta oss för en kostnadsfri offert för ditt specifika projekt.

Byta fönster billigt

Att byta fönster billigt, går det? Det är som med många andra produkter och tjänster, allt utöver standard kostar extra. Ju fler tillval och ovanliga önskemål desto dyrare. Om du till exempel önskar ett annorlunda mått än standard kvadratiska eller rektangulära fönster, eller om du väljer till spröjs blir ditt val av fönster dyrare. Ju större fönster med mer glasyta, desto mer kostar det för dig. Dessutom påverkar val av material till ramar och karmar priset. Vill du byta fönster billigt är PVC-ramar och träramar att föredra, de är billigast.

Byta fönster billigt eller prisvärt - vad är skillnaden?

Att välja de enklaste materialvalen utan extra tillval och att sedan byta fönster själv, ja det är såklart billigast. Men är det prisvärt? Att anlita en firma kan löna sig i längden då ditt fönsterbyte utförs fackmannamässigt och ger mervärde till din fastighet vid en eventuell försäljning. Det innebär också att montering sker på rätt sätt när det gäller tätning vid karmar vilket är en av förutsättningarna för att minska energiutsläpp.

Ett fönster med lägre isoleringsförmåga som är billigt att köpa in kan du istället få betala mycket för i uppvärmningskostnader. Att bara tänka på inköpspriset när du vill byta fönster billigt kan med andra ord bli ganska kostsamt i slutändan och därmed inte prisvärt.

Men du kan kompromissa dig till en lösning du blir nöjd med. Du behöver till exempel inte köpa det dyraste och mest energisnåla fönstret på marknaden utan nöja dig med ett fönster med riktigt lågt U-värde. 

Det går att byta fönster billigt även om du anlitar en firma. Tänk på det här:

 • Använd ROT-avdraget, och få delar av arbetskostnaden betald, högst 50 000 kr per person i hushållet.
 • Gör din research på vilket pris som är rimligt i förhållande till utfört arbete och till fönster.
 • Ta in offerter från olika firmor och ta en diskussion med oss på Fönstermästarna.

Delbetalning? Betala på dina villkor

Självklart erbjuder vi möjlighet till delbetalning och ett upplägg med förmånliga villkor. Du ska inte behöva vänta med ökad livskvalitet. Vi samarbetar med Wasa Kredit och hjälper gärna till att lägga upp en betalningsplan som är anpassat för just din budget och ditt projekt.

Fönstermästarna är din helhetsleverantör för fönsterbyte. Med en modern process, total transparens och gedigen erfarenhet av montering är vi ledande inom fönsterbranschen.

Vill du veta mer?

Tveka inte att säga till!

Kontakta oss