Kondens på mina fönster, varför?

fönster med imma och kondens

Guider

Kondens på fönster kan uppkomma under hela året och av flera olika orsaker. Däremot behöver det inte betyda att något är fel på dina fönster men det kan vara något som du behöver eller kan åtgärda. För att kunna göra det behöver du ta reda på varför det uppkommer och vart på fönstret? Är det på utsidan, insidan eller mellan glasen?

Vad är kondens eller imma?

Som ett resultat av att varmt möter kallt bildas kondens. Efter att varm fuktig luft möter exempelvis en kall glasruta omvandlas den varma fuktiga luften till små vattendroppar. Det vill säga den kondenseras men är glasrutan riktigt kall bildas istället ett frostskikt.

Vad kan jag göra åt imma och kondens på insidan av fönstret?

Om du upplever kondens eller imma på insidan av dina fönster behöver du vara mer vaksam än om det skulle ske på utsidan. På äldre fönster och speciellt under vinterhalvåret är det större chans att det bildas kondens och imma på insidan. Kondensen uppkommer av precis samma orsak som på utsidan och är troligtvis ett resultat av att fönstret är dåligt isolerat. Men börja först med att se över om du har något som hindrar luftcirkulationen i rummet. Exempelvis en fönsterbräda som hindrar värmen från elementet att cirkulera.
Har du renoverat och byggt ett äldre hus tätare finns risken att du även skapat nya förutsättningar för husets ventilation. Dålig ventilation kommer få inomhusluften att stiga i temperatur och leda till en högre luftfuktighet. Som i sin tur bildar kondens på insidan av dina fönster.

fönster med kondens och ett handavtryck

Kondens på fönster insida - 5 tips på att få bort kondens eller imma!

1. Se över luftcirkulationen

Se till att gardiner inte hindrar luftcirkulationen. Låt inte fönsterbrädan sitta dikt mot väggen alternativt se till att det finns lufthål så att värmen från element kan stiga uppåt.

2. Se över ventilation

Ny färsk luft bär fukt bättre än gammal luft. Klarar inte luften av att binda fukten kommer den att kondensera på den kallaste ytan i rummet vilket i regel är på insidan av ditt fönster.

3. Vädra ofta

Har du hög luftfuktighet hemma kan även kondens bildas på nya energieffektiva fönster i och med att de är välisolerade. Men genom att vädra ofta och se till att ventilationen är väl fungerande minskar du luftfuktigheten och på så sätt minimerar du att det bildas kondens och imma på dina fönster.

4. Växter och blommor

Växter bidrar till att vi får en bra inomhusluft men de bidrar även till ökad luftfuktighet så minska på växter om du har väldigt många.

5. Byt fönster

Den absolut bästa åtgärden är att byta till nya energieffektiva fönster. 

Testa det här om du har kondens eller imma på utsidan av ditt fönster

Under höst och vår är det vanligt att uppleva imma och kondens på utsidan av fönster. Detta beror på att utomhusluften kyler ner glasrutan under natten och när solen tittar fram på morgonen värmer luften upp snabbare i temperatur än vad glasrutan gör.
Kondens eller imma på utsidan av fönstret är kanske inte är jätteroligt att vakna upp till men det är ett tecken på att du har ett välisolerat fönster med lågt u-värde. Egentligen är det alltså inte ett problem i sig, för ditt fönster är tillverkat för att stå emot väta och fukt utifrån så det är helt ofarligt att ha imma eller kondens på utsidan av fönstret.

Kondens på fönster utsida - 4 tips för att få bort kondens eller imma!

1. Håll fönstren rena

Smuts gör det lättare för kondens att få fäste.

2. Skapa skugga

Sätt upp en markis, den skyddar även mot den kalla luften på natten och hjälper värmen att stanna vid fönstret.

3. Ta hjälp av naturen

Plantera buskar och träd kring fönstret, de blir en naturlig barriär mot den kalla utomhusluften.

4. Välj kondensminskande glas

Det finns fönster idag med en speciell yta som är kondensminskande, fråga din fönstertillverkare efter den här funktionen när du väljer fönster.

fönster med spröjs

Justera ventilationen om du har kondens i ett kopplat fönster

Har du ett fönster som går att öppna och dela på glasrutorna? Då har du ett kopplat fönster med två bågar, i den inre bågen sitter ofta ett isolerglas och i den yttre ett enkelglas. Är det kondens mellan isolerglaset och det yttre enkel glaset, kan orsaken vara att det är ett övertryck i bostaden. Genom att justera ventilationen och istället skapa ett undertryck, hindrar du att varm inomhusluft trycks ut genom fönsterbågarna och skapar kondens mellan rutorna.
Du kan använda samma tips som för imma eller kondens på insidan av ett fönster men ha även i åtanke att om du har persienner så kan hålet där snöret sticker ut vara ett ställe där lite värme sipprar genom. Det är nästan oundvikligt men idag finns det smarta lösningar hos de flesta fönstertillverkarna för att minska det läckaget.

Kondens mellan glasen? Då kan ditt fönster vara trasigt

Om du däremot istället har ett 2- eller 3- glasfönster och upplever imma eller kondens mellan glasen på ditt fönster har varmluft och fukt trängt genom förseglingen. Det ska alltså inte kunna komma genom fukt mellan rutorna på ett isolerglas, mest sannolikt är fönstret punkterat och trasigt. Om så är fallet behöver du byta glaskassett, viktigt här är att titta om även träet på fönstret blivit fuktskadat för då behöver du byta hela fönstret.

Fönstermästarna är en helhetsleverantör för fönsterbyte. Med en modern process, total transparens och gedigen erfarenhet av montering är vi ledande i fönsterbranschen.

Vill du veta mer?

Tveka inte att säga till!

Kontakta oss