Byta fönster i bostadsrättsförening

byta fönster i bostadsförening

Guider

Behöver din fastighet byta fönster? Förutom tak och fasad är fönster det som skyddar din fastighet mot yttre åverkan som värme, kyla, vatten, vind och UV-strålning. Fönster är med andra ord en viktig del av fastigheten och kräver hög kvalitet, hög säkerhet, god funktion och lång hållbarhet. För att inte värmekostnaderna ska skena iväg är det viktigt att fastigheten är så energieffektiv som möjligt. Att byta till nya fönster kan hjälpa er bostadsrättsförening att spara pengar och göra bostäderna trivsammare året runt.

byta fönster i bostadsförening

Varför behöver man byta fönster i sin BRF?

Efter många år i trogen tjänst börjar slitaget göra sig påmint. Fukt, kallras eller skadade fönsterkarmar brukar vara en av orsakerna till att ett fönsterbyte är nödvändigt. Energibesparing, tystare och bättre inomhusklimat är något man får på köpet! Fönster får utstå många prövningar i olika väderförhållanden men också själva brukandet ger slitage. Att öppna och stänga dagligen under många år påverkar gångjärn, handtag och eventuella fönsterlås. Är fönstrena äldre, till exempel tvåglasfönster med gammalt kitt som börjat lossna, försvinner värmen rätt ut i energiförlust och det blir lätt kallras. Du känner kallras genom att temperaturen sjunker ju närmre fönstret du kommer. Golvet upplevs som kallare och du fryser om fötterna. För att kompensera höjer du därför värmen vilket i slutändan påverkar din uppvärmningskostnad. 

Energibesparing med nya fönster

Man kan mäta energiförlust genom U-värde. Ju lägre U-värde ett fönster har desto mindre energi släpper det igenom. Energifönster har ett U-värde på 1,2 eller lägre. Bäst är fönster märkta med Energiklass A, de får som mest ha U-värde 0,9.  För att få veta exakta U-värden för olika fönster bör du vända dig till den fönstertillverkare du har valt. 

Nedan visas ett ungefärligt värde för olika fönstertyper: 

 • Äldre tvåglasfönster: 2,4-3
 • Moderna tvåglasfönster: 1,5
 • Treglasfönster: 1,1-1,2
 • Treglasfönster med energiglas och varmkant (SPs Svanenmärkta fönster): cirka 0,9

Källa: SP fönster

Med nya fönster förbättrar ni ert inomhusklimat, får ner uppvärmningskostnaderna, sänker ljudnivån utifrån vägen och stadslivet samt ökar värdet på fastigheten. Gamla fönster går naturligtvis att kitta om och renovera men det går inte att jämföra med energisnåla, extra isolerade treglasfönster. 

Bli en attraktiv brf med bättre ekonomi

Många bostadsrättsinnehavare och nya köpare värdesätter kvalitet, säkerhet och design. Er bostadsrättsförening blir mer attraktiv för både befintliga och nya innehavare samt banker när ni byter till nya fönster då fönster är viktiga för en fastighet. Nya fönster anses vara säkrare och blir därför lönsammare ur ett försäkringsperspektiv, likaså i värme- och energisynpunkt. Nya fönster höjer dessutom värdet på fastigheten. För bostadsrättsinnehavaren innebär ett nytt fönster lägre bullernivå, högre säkerhet och ett mer vårdat helhetsintryck av fastigheten. 

Läs gärna vår intervju med en av våra referenser, en brf i Solna, Stockholm här.

Varför välja Fönstermästarna?

Från offertförfrågan till montering, det vill säga genom hela processen av ert fönsterbyte hjälper vi er. Vi erbjuder tydlighet i total transparens, engagemang och erfarenhet. Fönstermästarna är en märkesoberoende projektpartner och helhetsleverantör för fönsterbyten i bostadsrättsföreningar och större fastigheter. Vi arbetar med de största tillverkarna och specialiserar oss på själva monteringen för bästa kvalitet och slutresultat. Våra montörer använder ID06 för er säkerhet och vi samarbetar gärna med extern teknisk konsult för bästa leverans.

Kontakta oss för ett kostnadsförslag så berättar vi hur ett fönsterbyte i er brf skulle gå till. Ett fönsterbyte ökar värdet på er fastighet och hjälper er att spara pengar och energi! Läs vidare om att byta fönster i brf och fastighet här.

Tips vid fönsterbyte i BRF!

 • Jämför kostnad renovering/fönsterbyte – Underhåll och investering
 • Sammanställ nuvarande fönster med mått, antal och funktioner
 • Vad är viktigt kring säkerhet för er? – Både inbrott och skydd
 • Har ni extra behov gällande bullerdämpande glas?
 • Ta med eventuell energibesparing i kalkylen
 • Ta gärna in en teknisk konsult som hjälper er att kravställa 
 • Välj en komplett monteringspartner för rätt stöd genom processen
 • Olika tillverkare har olika utseenden – Hitta rätt leverantör för rätt utseende!

Vill du veta mer?

Hör av dig så så får du hjälp.

Kontakta oss