Mäta fönster – Inför ditt fönsterbyte

bild av en fasad med ett träfönster

Guider

När du funderar på att byta fönster så börjar ofta projektet med att man vill mäta sina fönster inför en offert. Du känner kanske en osäkerhet i hur du ska mäta fönster och funderar då på att anlita experter till detta? Att mäta fönster inför en offert är däremot enklare än vad man kanske tror och därför något man kan göra själv som ett första steg. Men för att säkert veta att dina fönster och dörrar kommer att passa när de levereras så är det viktigt att måtten är exakta och korrekta. Dina fönster tillverkas nämligen efter de mått som du anger vid din beställning. Men för att enbart få en offert räcker det alltså med ett ungefärligt mått. Det enda du behöver är en tumstock eller ett måttband för att du ska kunna mäta dina fönster själv.

Tidsåtgång: ca 2 minuter / fönster

Verktyg: Tumstock eller Måttband

Mäta fönster inför offert

För att enklast få fram ett ungefärligt mått, mäter du helt enkelt från mitten på fönsterfodret på ena sidan, till mitten av fodret på andra sidan och ovanifrån och ned. Detta ger en bra indikation över storleken på fönstrets karmyttermått. Karmyttermåttet är alltså det mått som anger den totala storleken på fönstret. Karmyttermåttet brukar vara ca 1,5-2 cm mindre än modulmåttet, dvs ”hålet i väggen”. Se nedan för förklaring!

guide - mäta fönster vid fönsterbyte

Tips när du ska mäta dina fönster

  • Mät alltid först bredden och sedan höjden (BxH)
  • Ange fönstrets mått i millimeter t.ex 1380 x 1180 mm
  • Mät därefter från mitten på fodret till mitten på fodret på andra sidan

Exakta mått inför beställning

Beställer du dina fönster från oss på Fönstermästarna så kommer vi alltid ut och gör en detaljerad kontrollmätning efter att du har fått din offert och innan du gör din fönsterbeställning. Detta för att säkerställa att måtten på dina nya fönster blir korrekt eftersom att dessa specialtillverkas efter just din fastighet.

Vill du istället mäta dina fönster själv så rekommenderar vi att du tar bort fodret på ett av fönstren för att få ett exakt mått på fönsterkarmen (karmyttermåttet). Mät alltid bredden gånger höjden (i den ordningen). Som ett resultat av att dina fönster är rätt mätta så  säkerställer du och vi på Fönstermästarna att dina nya fönster kommer att passa!

mata fönster inför offert

Om du ska sätta in ett nytt fönster där det tidigare inte har funnits något fönster, kan det vara lite knepigare. Det finns alltså ingen karm att utgå ifrån. Du behöver därför mäta hela fönsterhålet (modulmått) där fönstret skall sitta. Räkna sedan bort ca 1,5-2 cm från vardera sida. Då får du ett så kallat ”karmyttermått”, dvs storleken på fönstret.  Vi tar upp detta ovan, i början av artikeln. Mellanrummet mellan karm och fönsterhål fylls senare med isolering. 

Kontakta oss för offert och vid eventuella frågor eller funderingar. Fönstermästarna hjälper dig hela vägen! 

Vill du veta mer?

Tveka inte att säga till!

Kontakta oss